Wat betekent koolhydraatarm of ketogeen?

Koolhydraten, ook bekend als suikers of sachariden, zijn een van de drie macronutriënten, naast eiwitten en vetten. Wanneer ze worden geconsumeerd, worden ze afgebroken tot glucose, dat vervolgens wordt gebruikt als brandstof voor cellulaire processen. Het is echter belangrijk om de inname van koolhydraten in evenwicht te houden, omdat overmatige consumptie, vooral van toegevoegde suikers, kan bijdragen aan gezondheidsproblemen zoals obesitas en diabetes. De aanbevolen dagelijkse inname van koolhydraten kan variëren op basis van individuele behoeften en gezondheidsdoelen. 

Bij een koolhydraatbeperkt dieet eet je ongeveer tussen de 100 en 150 gram koolhydraten per dag. Bij een koolhydraatarm dieet eet je ongeveer tussen de 50 en 100 koolhydraten per dag. Bij een ketogeen dieet eet je minder dan ongeveer 50 koolhydraten per dag.

Het principe van het ketogene dieet is om de inname van koolhydraten sterk te verminderen, meestal tot minder dan 50 gram koolhydraten per dag. Dit beperkte aantal koolhydraten dwingt het lichaam om een alternatieve energiebron te gebruiken, namelijk vetten. Wanneer koolhydraatinname laag genoeg is, begint de lever ketonen te produceren uit vetten. Deze ketonen kunnen vervolgens worden gebruikt als brandstof door de hersenen en andere delen van het lichaam. Dit dieet staat bekend om het bevorderen van gewichtsverlies en wordt ook onderzocht vanwege mogelijke voordelen voor de gezondheid.

Voedingsmiddelen die doorgaans worden vermeden of beperkt in een ketogeen dieet zijn onder andere brood, pasta, rijst, suikerrijke voedingsmiddelen en sommige fruitsoorten. In plaats daarvan worden voedingsmiddelen die rijk zijn aan vetten, zoals vlees, vis, eieren, zuivelproducten, noten en zaden, vaak benadrukt.

 

Scroll naar boven