Notengranola
Een recept uit het boek ‘Koolhydraatarm, suikervrij en vetrijk’ van Tim Noakes.
Ingrediënten
- 100 g walnoten grof gehakt.
- 100 g zonnebloempitten.
- 100 g hazelnoten grof gehakt.
- 100 g geschaafde amandelen.
- 3 el kokosolie.
- 2 tl kaneel.
- 2 tl gemberpoeder.
- ½ tl nootmuskaat.
Bereiding
- Verwarm de oven op 160 °C
- Hak de walnoten grof en meng ze met de zonnebloempitten, de hazelnoten en de geschaafde amandelen.
- Zet een koekepan op niet al te hoog vuur. Verwarm de specerijen kort in de kokosolie. Voeg dan het notenmengsel toe en rooster alles kort.
- Doe de noten over in een ovenschaal en zet deze 10 minuten in de oven.
- Laat dan de granola afkoelen op keukenpapier. In een luchtdicht afgesloten pot is de granola 3 weken houdbaar.
Basis voor stamppot
Dit recept is bijvoorbeeld ter vervanging van aardappelpuree in boerenkool. Als je een wat kleinere bloemkool hebt of je wilt wat minder boter gebruiken kan je er één eidooier in doen en bijvoorbeeld 50 g boter.
Ingrediënten
- 1 bloemkool in roosjes.
- 2 eidooiers.
- 100 g boter.
- Snufje nootmuskaat.
- Zout en peper.
Bereiding
- Stoom of kook de bloemkoolroosjes tot ze zacht zijn en laat ze goed uitlekken.
- Pureer de bloemkoolroosjes met de eidooiers en de boter met een staafmixer of keukenmachine.
- Breng de puree op smaak met de zout, peper en nootmuskaat.
Basis voor een smoothie
Dit recept gebruik ik als basis voor een gezonde smoothie. Je kan er eindeloos mee variëren. Als je als hoofdingrediënt een halve avocado toevoegt heb je een chocolademousse!
Ingrediënten
- 200 ml ongezoete kokosmelk.
- 1 eetlepel cacao.
- Naar smaak erythritol.
Optioneel
- Blauwe bessen.
- Bleekselderij.
- Boerenkool.
- Avocado.
- Eiwitpoeder of collageenpoeder.
- Kaneel.
- Koekkruiden.
Bereiding
- Gooi alles in de blender en mixen maar!